Tåproblem

Hammartå är en vanlig felställning i framfoten. Tån kröker sig i sin första led (PIP-leden som så småningom kan komma att stelna- fastna krokig. Detta gör att den andra leden står översträckt. Problemet är att tån nu tar större plats på höjden och man kan få skavsår på ovansidan av den första leden.

Hammartå, Klotå, Klubbtå, Liktornar

Hammartå är en vanlig felställning i framfoten. Tån kröker sig i sin första led ( PIP-leden som så småningom kan komma att stelna- fastna krokig. Detta gör att den andra leden står översträckt. Problemet är att tån nu tar större plats på höjden och man kan få skavsår på ovansidan av den första leden.

Ett ytterligare problem som tillkommer om felställningen står länge är att leden där tån börjar i och med detta står översträckt i extension.
Om detta står länge kan den leden (MTP-leden) komma att bli stel och eventuellt vridas ur led så att tån glider uppåt bakåt genom att ledkapseln går sönder på undersidan, Då har en instabil tå uppkommit. Detta bör lagas samtidigt som den sjukliga tåformen korrigeras. Ofta behöver man avlasta den här delen av foten kirurgiskt så att krafterna neutraliseras.
Klotå kallas det när både den första och den andra leden är böjda. Utöver skav på ovansidan kan det ge upphov till att man belastar tån på yttersta änden eller till och med nageln.

Om bara den yttersta leden är krökt och änden belastas kallas det klubbtå.

Liktornar kallas de förhårdnader som uppkommer när benet trycker mot hud som normalt inte skall behöva belastas. Detta kan uppkomma mellan tårna ex efter tåingrepp där en felställning uppkommit eller p.g.a. förslitning i tåleder som ger upphov till benutskott som skapar tryck.