Fotkirurg Operation Om operationer i foten

Om operationer i foten

En fotoperation innebär stora omställningar, ofta under lång tid. Det dröjer ofta 3-6-12 månader innan svullnaden klingat av igen efter operationen( beror på ingreppets typ) och man fungerar som vanligt, och kommer i sina skor.

Den första tiden efter ett ingrepp kan vara olika. Ibland tillåts belastning medan man vid andra ingrepp inte får belasta alls, utan måste avlasta med hjälp av kryckor eller andra hjälpmedel s.s. rollator eller rullstol.

Alternativ till detta är antingen Hands-free-krycka /Iwalk-free2.0/ eller knä-scooter / ORTHOSCOOT NH1/. Med dessa hjälpmedel belastar man på knät och övre underbenet på den skadade sidan och slipper ta tyngden på armarna. Det är också bekvämt att få händerna fria för annat. Det som krävs är att man kan stödja på sitt knä på en stol eller pall. alla som kan det klarar av en Roll-A-Bout, de allra flesta en hands-free-krycka som också med lätthet kan användas i trappor.
Kryckor eller gåstavar är bra även när man får belasta, så att man får ett bra steg och kan avveckla foten rätt.
Inför en operation:
Pröva ut hjälpmedel innan operationen här hos oss. Hands-free-krycka och knäscooter tillhandahåller vi på mottagningen. Handsfree-kryckan säljs medan knä-scootern kan köpas eller hyras veckovis. Om du vill ha vanliga kryckor säljer vi även dessa eller så hämtas de på din Vårdcentral några veckor före operation, glöm inte se till att de är inställda för din längd. Vet du inte hur man går med dem, be om instruktion av en sjukgymnast. Träna gärna hemma och i trappa före operationen, särskilt om du vet att du inte får belasta efter operation. Är det vinter behöver man ha en dubb i kryck-änden. För en del patienter kan gåstavar vara ett bra alternativ, särskilt när man kommit igång och får belasta mer.

Tänk på att ordna det praktiska hemma innan operationen, fylla kyl-och frys med mat för närmaste tiden efter op och ev skaffa hjälp till husdjur.
Kanske behöver du skaffa hjälp av någon till att handla, laga mat, städa mm de första veckorna efter operation.

Vid behov av rullstol eller andra hjälpmedel skriver läkare en remiss och du får hämta ut hjälpmedlen på Hjälpmedelscentralen/ SLL.

Är det omöjligt att klara sig hemma skall man söka plats på rehabiliteringshem, prata med din läkare om remiss för detta.

Foot
Close