Patientinformation om HyProCure-operation / hyperpronations-operation

 
Patientinformation om HyProCure-operation / hyperpronations-operation

Information om operation av hyperpronation med HyProCure

Orsak och förekomst

Hyperpronation avser i detta sammanhang en pronation som beror på överrörlighet i de bakre delarna av foten.

Symptom

Detta kan ge upphov till en mängd olika symtom som trötthet i foten som faller in, smärta under hälen som plantar fasciit, ömhet på utsidan framför yttre fotknölen, m.m. Många gånger finns också stortåproblem med i bilden.

Diagnos

Vid den kliniska undersökningen utesluts att muskelfunktionen är påverkad, och stabiliteten i fotleden undersöks. Fotens ställning kontrolleras och är vägledande. Röntgen med belastning bör utföras för att utesluta skador på skelettet och visualisera fotens ställning. Ibland behövs ytterligare kartläggning för att se om det finns artros eller medfödda benbryggor (Coalitio).

Behandling

I första hand ska sjukgymnastisk träning och avlastande fotbäddar/ inlägg prövas, för att se effekten. Resultaten av detta är generellt goda.

Om inte rehabiliterande behandling hjälper på 2-3 månader rekommenderas en förnyad diskussion om rekonstruktion av fotställningen med kirurgi.

Operation

Under operationen

Operationen görs i lokal bedövning eller narkos, ofta i ryggläge där man genom ett litet snitt framför yttre fotknölen rensar ur den naturliga benkanalen – canalus- sinus-tarsi och inplanterar en korrekt storlek HyProCure. Ibland kan det behöva göras en vadmuskel- eller hälseneförlängning vid ingreppet för att normalställa foten. Då används en ortos efter ingreppet de första 6 veckorna.

Om det finns benbryggor bör de tas bort innan implantatat sätts på plats.

Din fotkirurg beslutar vad som är bäst för dig. Själva operationen tar ca 20-30 minuter. Efteråt får du vila ca 30-60 minuter med foten i högläge och åka hem – i baksätet av bilen med foten högt! Detta beroende på hur stort ingrepp vi planerar.

Efter operationen

Högläge är alltid att föredra efter ingreppet och detta avses samma höjd som hjärtat.

Du får en postopsko eller gips alternativt ortos beroende på ingrepp. Den låter vi sitta kvar fram till suturtagningen efter 2-3 veckor. Om du har en ortos skall du ta av den och lufta förbandet dagligen.

Smärta: Bedövningen sitter vanligen i mellan 3 och 6 timmar. Efteråt får man sårsmärtor framförallt första 3 dagarna. Ta därför värktabletterna från början (innan det gör ont) och regelbundet. Du kommer att få recept på lämpliga läkemedel. Oftast Citodon 2 tabl var 6:e timme + Arcoxia 90 mg varje dag den första tiden.

Den första veckan ska man inte belasta foten alls. Vid dusch eller bad, måste underbenet skyddas ex med plastpåse

Sjukskrivning

Sjukskrivningen är vanligen mellan 3-10 veckor beroende på vad man har för yrke.

Återbesök

Efter 2-3 veckor får du ett återbesök för att ta bort gips/skena, samt övrigt förband, och ta bort stygnen.

Vi tejpar såren efter stygnborttagningen, något som bör sitta kvar de första dagarna, och sedan kan ersättas med kirurgtape som köps på Apoteket. En form av papperstejp på rulle, som är ca 2½ cm bred, vit eller hudfärgad.

Det är viktigt att tänka på att ha foten i högläge när man sitter. Lägg upp den på en pall när du är still. Använd gärna en stödstrumpa (flygstrumpa) dagtid upp mot 2 månader efter ingreppet. Den kan köpas på Apoteket.

Om du förlängt vaden/ hälsenan får du vid suturtagningen behålla Ortos (en form av behandlingsstövel som kan se ut som slalompjäxa), Du får belasta på foten, med hjälp av kryckor. Stödjande förband använder man dagtid, och på natten fram till 6 v efter op efter ordination.

När man är oöm på operationslokalerna är det så läkt att man kan vara utan.

I allmänhet kan rehabiliteringen påbörjas genast eller senast efter 6 veckor oftast tillsammans med sjukgymnast. Det brukar ta min 2-4 månader efter ingreppet innan man känner en tydlig bättring och trygghet. Idrott bör vänta till dess eller upp till 6 månader i samråd med sjukgymnasten.

Du kan efter stygnen tagits duscha och tvätta foten som vanligt, klapptorka sår och tape, som torkar efter några minuter.