Framfotssmärta

Stortåbesvär är det enskilt vanligaste symtomen som man söker hjälp för både bland kvinnor och män. I första hand söker man lindra med icke operativ behandling, skoändringar, fotbäddar i skor samt sjukgymnastik. Om besvär kvarstår är kirurgisk behandling indicerad.

 

Halluxproblem

Smärta och felställning i stortåns grundled är den enskilt vanligaste problemet i foten.

Eftersom foten utvecklats från ett handlikt organ har de flesta människor fortfarande en tumlik ostadighet i mellanfoten närmare i leden ovanför stortåns grundled. Detta leder till en funktionell ostadighet. Det är detta faktum som gör att foten hos de flesta ökar i storlek över tiden när det längsgående fotvalvet sänks.

Skräddarknuta eller Bunionette

Så kallas det tillstånd som utgör en utbuktning på lilltåns grundleds utsida.img-gallery

Skrönan är att skräddare vid korsbenssittandet förr fick besvär här.

Tillståndet beror i allmänhet på en allmänt mjuk fot som sjunker ner, pronerar vid belastning. Utsidan av foten tvingas då utåt och det är inte ovanligt att rodnad , och lokalt tryck uppkommer här.

Hammartå, Klotå, Klubbtå, Liktornar

Hammartå är en vanlig felställning i framfoten. Tån kröker sig i sin första led ( PIP-leden som så småningom kan komma att stelna- fastna krokig. Detta gör att den andra leden står översträckt. Problemet är att tån nu tar större plats på höjden och man kan få skavsår på ovansidan av den första leden.